Good king, bad king?

För stunden är det ett jäklarns liv om Kungahuset och det kommande bröllopet. Jag personligen är igentligen alldelses för lite insatt men känner ände ett litet behov att skriva om detta.

Aftonbladet skriver idag att Kungen ber om mer pengar än de 112 miljoner kungahuset fick förra året.  (Ca 50% av dessa är kungens apanage som bland annat går till resor och representation. Resterande 50% går till slottsstaten som bland annat ansvarar för byggnader och konstsamlingar.)
Så man kan väl igentligen säga att Kungafamiljen isig kostade oss skattebetalare 56 miljoner förra året.
Jag personligen tror att detta är något som vi som land tjänar in och faktiskt går plus på.

Man kan ju göra en enkel lite jämförelse:

Dramaten fick förra året ca 200 miljoner, kungahuset fick ca 112 miljoner. Sjukt mycket pengar båda två men det känns som om vi får betydligt mer tillbaks av kungahuset än Dramaten. Eller? =)

Men nu vill som sagt Kungen ha mer pengar. En av anledningarna är såklart det stundande bröllopet som kommer att kosta en massa pengar, en annan anledning är att Madeleine, Philip och framför allt Victoria reprensenterar Sverige betydligt mer än tidigare.

Är detta befogat? Kanske, kanske inte. Nu är det givetvis inte så att familjen Bernadotte sitter på pottan om de inte skulle få dessa pengar, Kungen (och Silvia) själv har en taxerad förmögenhet på ca 120 miljoner, Madeleine och Carl Philip ca 20 miljoner vardera och Kronprinsessan ca 65 miljoner. Men man måste tänka på att ett Kungligtbröllop bevakas stenhårt från förlovningen till ett tag efter själva bröllopet, inte bara svensk media utan ifrån inprencip hela världen. Något som beräknas betyda ca 2,5 miljARDER IN. Man måste även tänka på att Kungafamiljen var representanter på ca 500 tillställningar förra året och detta är en siffra som ökar varje år. (Fler representanter, fler representationer)

Jag ser mig själv som ganska neutral i debatten men med ena foten inne på "för kungahuset sidan".
Men vad tycker du om det hela, är detta något vi skatte betalare skall bekosta?

Jag läste att några ville öppna ett bankkonto eller liknande så att de som ville stödja detta kunde kunde betala och de som inte ville kunde slippa. Detta låter helt idiotiskt för mig, hur skall vi göra med intäkterna? Ska vi kolla vilka som satt in pengar och sedan dela "vinsten" mellan dem procentuellt beroende på hur mycket man bidrog med?

Men som sagt, vad tycker du? Kommentera gärna!


Kommentarer
Postat av: Sandy

Buuuuuu för kungahuset!

2009-03-04 @ 10:14:31
Postat av: Sabina Delanie

VERY NICE BLOG :)



Many hugs Delanie!!!

2009-03-06 @ 00:02:50
URL: http://sabinadurebrandt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0